Powrót do przeszłości i tradycji, czyli… „Święto Pieczonego Ziemniaka i Dyni” po raz pierwszy w Sochocinie.
W ostatnią sobotę, 11 października, na placu zabaw i rekreacji przy ulicy Żeromskiego fani potraw z ziemniaka i dyni z pewnością nie mogli narzekać.
Było ognisko i pieczenie w nim ziemniaków, poczęstunek przygotowany przez koła gospodyń wiejskich, konkurs na najlepszą potrawę z ziemniakiem i dynią w roli głównej. Ponadto można było poszukać „skarbów” i historii z Sąchockim Towarzystwem Poszukiwaczy Historii. W trakcie wydarzenia nie mogło też zabraknąć muzyki ludowej.
Na sobotnie święto jesiennych smaków nad Wkrą zaprosiło mieszkańców sochocińskiej gminy Stowarzyszenie Razem dla Sochocina, Koło Gospodyń i Gospodarzy Wiejskich w Sochocinie, Sochociński Klub Seniora, a także koła gospodyń w Gutarzewie, Kondrajcu i Siedlinie, Sąchockie Towarzystwo Poszukiwaczy Historii, jednostki OSP w Kołozębiu i Idzikowicach, miasto i gmina Sochocin oraz Starostwo Powiatowe w Płońsku.